Malév Events

Társaságunk, létrehozásának filozófiájából eredően emlékrepülések szervezésével is igyekszünk, felhívni a figyelmet nemcsak a repülés "hőskorára" hanem napjaink elismerést kiváltó eseményeire is. A múltban történt események évfordulói nagyszerű alkalmakat teremtenek az emlékezésre, a tiszteletadásra és nem utolsó sorban egy-egy virtuális repülésre. Nemzeti légitársaságaink múltjába történő visszatekintéskor rengeteg hazai illetve külföldi esemény teremti meg az emlékrepüléseink alapját.

 

image

"Junkers 52/3m "

Hugo Junkers német mérnök és repülőgép-konstruktőr születésének, de méginkább munkásságának tiszteletére repülhető emléktúra. A Malév, -általunk elődjének tekintett Malert flottájában- az 1930-as évek közepén először öt majd újabb három Junkers által tervezet Ju-52/3m tipusú gépek adták az akkori flotta gerincét. Ezért kézenfekvő, hogy Hugo Junkers születését, munkásságát, a Junkers gépeket és a Dessau-i gyárat összekössük egy emlékrepüléssel.

Cél: az adott év "Ju 52 - Malév" elismerő medál megszerzése. Minden évben a tervező születésének évfordulója, azaz február 3 az első emléktúra dátuma. A VFR emléktúra első szakasza Budapest (LHBP) felszállással és Dessau (EDAD) landolással - majd a második szakasz, Dessau (EDAD) felszállással és Budapest (LHBP) landolással - tekinthető teljesítettnek. A visszautat az indulási dátumtól számítva 1 héten belül teljesíteni kell. A másik alapvető követelmény, hogy a túrát kizárólag Hugo Junkers által tervezett Junkers 52/3m tipusú - "Tante Ju"-nak becézett, vagy ha úgy tetszi gúnyolt személyszállító géppel végrehajtott 100%-os repüléssel lehet teljesítettnek elfogadni. Egy évben 4 alkalommal van lehetőség a túra teljesítésére, de medal csak egyszer adható. ( bővebben... )

 

image

"A Gerle útja "

"A Gerle gépcsalád legismertebb tagjával, a HA-AAI lajstromjelű Gerle13 -mal 1933. február 19. – március 24. között Bánhidi Antal Bisits Tibor pilótával körberepülte a Földközi-tengert. Az út során 100 óra 22 perc repülési időt teljesítettek, ezalatt 12 258 km-t tettek meg." Ez a kevéssé ismert és méltatott repülés az akkori körülmények között óriási tett volt. Úgymond ma is becsületére válna bárkinek. Bánhidi Antal, a Budapesti Műegyetem Repülőklub egyik alapító tagja, repülőgéptervező és -építőmérnök a harmincas évek szegényes körülményei között alkotta meg a GERLE 13 típusjelzésű sokcélú gépet, amely egyesítette az iskola-, a gyakorló-, a műrepülő- és a túrarepülőgéppel szemben támasztott követelményeket. Már az első sikeres próbarepülések után sorra születtek a rekordjavítási tervek, mert a szerző mindenképp meg akarta törni azt a hitetlenséget, hogy itthon nem tudunk olyan gépet építeni, amellyel külfölddel is fölvehetjük a versenyt.

Az emléktúra célja: Népszerűsíteni a Gerle 13 útját ezáltal a pilóták nagyszerű teljesítményét is. Sajnos, ez a tett - érdemtelenül - nem kap elég figyelmet. Pedig ebben a korban, amikor a trianoni döntés nyomán megtiltották Magyarország számára a légierő fenntartását és katonai repülőgépek gyártását, nagyon nagy szükség volt olyen mérnökökre, pilótákra, akik nem adták fel a magyar repülésbe vetett hitüket. Pedig a győztes Antant hatalmak mindent megtettek, hogy Magyarországon ellehetetlenítsék a repülést. A békediktátum ratifikálásának napján a szerződés záradékaként 1922 végéig tartó repülési tilalom lépett életbe, és ezzel egyidejűleg megkezdődött a repülőgépek, motorok, repülőanyagok felkutatása és megsemmisítése. Az Antant ellenőrző bizottságai jelenlétében összetörték, felfűrészelték csaknem a teljes gépállományt. A trianoni pusztítás után a hazai repülőszakma elhivatottjai azonnal megkezdték a magyar repülés újjáélesztését. Az utókor egy ilyen emlékrepüléssel a tiszteletadás mellett, sokat tehet az emlékek életben tartásáért.

Ez a virtuális Malév Event 3 túrát tartalmaz. Az első csak VFR, a második és harmadik csak IFR repüléssel érvényes. Az egyes túrák teljesítése független a másik kettőtől. Bármelyik külön, vagy akár mindhárom is teljesíthető, amelyek sorrendiségét az adott év teljesíthetőségének időpontjai határozzák meg. Az egyes túrák linkjei a jobb oldalon érhetők el.

250x250 ad

 

250x250 ad
"Flight In Memoriam Hugo Junkers"

Event's of the Days :
- február 03.
- június 20.
- október 13.
- november 19.

 

250x250 ad

 

Event days:

I. Gerle13 útja - VFR túra
február 19. - március 24.

II. Gerle13 B737NG - IFR túra
július 19. - augusztus 24.

III. Gerle13 Háromszög - IFR túra
november 19.-december 24.

A Földközi-tenger körberepüléséhez használt Gerle-13, amellyel később - a képen látható - Bánhidi Antal gépkategóriás rekorder lett.